De architect aan het woord

25 mei '20

Het 16 appartementen tellende complex Het Brinkhuis wordt onderdeel van het Dorpshart in Hoef en Haag. Sterker nog, je zou dit het nieuwe, kloppende hart van de wijk kunnen noemen. Want dit complex met 2-, 3- en 4-kamerappartementen wordt gebouwd aan het levendige Brinkplein, voorzien van allerlei faciliteiten. “Hier vind je bruisende gezelligheid, midden in het dorp.” Aan het woord is de architect van Het Brinkhuis: Christiaan Rijsewijk.

Christiaan

"Daar woon ik"

De sfeer is niet het enige bijzondere aan het Brinkhuis, vertelt de architect. “Elk pand heeft een andere verschijningsvorm. Zo is jouw appartement duidelijk te onderscheiden van dat van de buurman. Als jij op de Brink staat en iemand uitlegt in welk appartement je woont, heb je het niet langer over ‘de derde van links’. Maar het appartement met dat puntdak of die trapgevel bijvoorbeeld. Elk appartement is onderscheidend en dat is wel bijzonder ja.”

Het Brinkhuis

Geschiedenis wordt gebouwd

Hoewel Het Brinkhuis nieuwbouw wordt, zie je de geschiedenis van de omgeving terug in de bouwstijl. “Er worden historische details verwerkt. Bijvoorbeeld in de ouderwetse brandmuren, zoals ze dat noemen. Dat zijn de scheidingen tussen de verschillende panden. Dat hebben we niet zomaar bedacht, maar overgenomen uit de oude binnenstad van Vianen. Als een soort eerbetoon aan de locatie waar we bouwen. Eigenlijk woon je dus in een nieuwbouwappartement, waardoor het enorm duurzaam en zelfvoorzienend is, maar je ziet ook de schoonheid van de klassieke Viaanse bouwstijl terug.”

Ultiem gemak in een dorpse sfeer

“Waarom de locatie van Het Brinkhuis interessant is?”, herhaalt de architect de vraag. “Omdat je in het Dorpshart woont, met alle faciliteiten dichtbij. Zo kom je boven een supermarkt te wonen. Ideaal natuurlijk als je weinig tijd hebt en snel een boodschap nodig hebt, of nog snel wat eten of nodig wil halen. Je loopt dan de trap af en je staat vrijwel direct in de supermarkt en dan heb je ook nog de Keuken van Hoef en Haag vlakbij. En dit allemaal in een dorpse, Hoef en Haagse sfeer.”

Dit wordt er gebouwd Bekijk de appartementen
Wat, waar wanneer? Bekijk de planning