Een circulaire primeur

18 oktober '21

Nederland staat voor de transitie naar een circulaire economie. Circulair ontwikkelen en bouwen is stap één. Maar wil je écht het verschil maken, dan moeten gebruikers van de woning in de voetsporen van de bouwwereld treden. Dus reiken de ontwikkelaars van Hoef en Haag het materialenpaspoort nu ook aan kopers uit. Nu nog uniek in Hoef en Haag, maar zonder enige twijfel straks de standaard.

‘Nederland Circulair in 2050’

Een duidelijke ambitie: 50% minder primair grondstofverbruik in 2030 en een volledig circulaire economie in 2050. Voor de bouwsector betekent dit meer en hoogwaardiger hergebruik van bouwmaterialen. Ook vraagt het om een andere aanpak in het ontwerpen en uitvoeren van bouwprojecten. ‘Het documenteren, registreren en archiveren van materialen in gebouwen en constructies maakt hergebruik eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en reduceert afval’, stelt Madaster. De ontwikkelaars van Hoef en Haag sluiten zich hier volledig bij aan.

image alt

Zo simpel kan het zijn

Anne van Mullem, ontwikkelaar bij AM licht toe waarom deze stap gemaakt wordt. “Om ​​​​​​hergebruik ook na het voltooien van de bouw te stimuleren, is het belangrijk dat kopers van een woning zich bewust worden van circulariteit en gemakkelijk toegang hebben tot informatie hierover. Het materialenpaspoort biedt dit! Het is een gedetailleerd digitaal identiteitsbewijs waarin staat uit welke materialen, elementen en producten een woning is opgebouwd. Ook staat in het paspoort hoe er gebouwd is en waar de materialen zich in de woning bevinden. Het paspoort is altijd accuraat en biedt een overzicht van de materiële, financiële en circulaire waarde van de woning.”

image alt

Primeur

De toekomstige kopers van alle 78 woningen in het project Het Dorpshart fase 4F in Hoef & Haag krijgen het materialenpaspoort als eerste! Hoef & Haag is een compleet nieuw dorp bij Vianen dat ontwikkeld wordt Hoef en Haag CV een samenwerking van AM en BPD. Hoef & Haag CV heeft duurzaamheid vanaf dag één hoog in het vaandel staan en het is mooi dat we het materialenpaspoort hiermee de volgende stap kunnen zetten. Anne vervolgt: “Met dit gebaar helpen ontwikkelaar en bouwer de bewoners circulaire afwegingen te maken tijdens het beheren en eventueel verbouwen of herontwerpen van hun woning.”

Inzoomen op het materialenpaspoort

Tot voor kort was het materialenpaspoort voornamelijk bekend binnen de bouwwereld. Door eindgebruikers nu ook op gebruiksvriendelijke manier inzicht te geven in Madaster, wordt de brug tussen deze twee werelden geslagen. BAM maakt voor iedere woning in Het Dorpshart fase 4F een actueel, gedetailleerd en beveiligd webbased materialenpaspoort aan in Madaster dat zonder ingewikkelde software altijd te bekijken is. Naast alle informatie over materialen staan ook de plattegronden en doorsnedes in het paspoort en kunnen woningeigenaren zien welke materialen zich waar in de woning bevinden, hoeveel de materiaalsoort voorkomt en wat de waarde is. Daarmee geeft het materialenpaspoort inzage in het mogelijke hergebruik van de verwerkte materialen. De basis voor circulariteit is hiermee gelegd.

Tot slot

Anne: “Ik hoop dat we met het materiaalpaspoort in Het Dorpshart 4F de nieuwe standaard hebben gezet en circulair ontwikkelen voor de consument meer te leven komt.”

  Terug naar nieuws
  Woningaanbod