Jouw materialenpaspoort

21 december '21

Nederland staat voor de transitie naar een circulaire economie. Circulair ontwikkelen en bouwen is stap één. Maar wil je écht het verschil maken, dan moeten gebruikers van de woning in de voetsporen van de bouwwereld treden. Koop jij in Dorpshart een nieuwe woning, dan weet je zeker dat de woning duurzaam wordt opgeleverd en ontvang je als eerste een materialenpaspoort. Hoe en wat? Dat vertellen we je graag!

Duurzaam wonen

In Dorpshart fase 4F zijn de woningen gemaakt van materialen met een lagere milieulast en hebben zelfs een sedum dak op de berging ten behoeven klimaatadaptatie. Extra fijn, jouw nieuwe woning voldoet aan BENG met daar bovenop nog eens extra PV-panelen, waardoor het gros van de woning voldoet aan BENG 2=0. De woning wordt gasloos opgeleverd door de toepassing van een warmtepomp.

Door slim om te gaan met materialen kunnen de woningen nog duurzamer gemaakt worden. Om dit te bereiken wordt tijdens het proces van ontwikkeling tot bouw kritisch gekeken om goede keuze maken bij het ontwerp van de woning en tijdens de uitvoering van de bouw. Zo wordt er gekozen voor minder milieubelastende materialen, meer duurzame producten, wordt er efficiënter mee omgegaan én worden bij het ontwerp al hoogwaardige, herbruikbare materialen met een langere levensduur en lagere milieubelasting geselecteerd. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook circulair. 

image alt

Materialenpaspoort

Alle zorgvuldig gekozen en toegepaste materialen worden vastgelegd en voorzien van technische specificaties. Samen vormen ze het materialenpaspoort. Als jouw woning wordt opgeleverd, ontvang je naast de sleutel van je nieuwe huis, ook het digitale materialenpaspoort. Deze is gelinkt aan de database van Madaster. Dit is een digitaal dossier waarin staat uit welke materialen, elementen en producten de woning is opgebouwd. Daarnaast kun je via de plattegronden en doorsnedes ook zien waar in de woningen welke materialen zich bevinden. 


Wat kan ik ermee?

Het materialenpaspoort is makkelijk digitaal te vinden en je krijgt snel inzicht in de materiële, financiële en circulaire waarde van je woning. Je weet precies welke materialen er zijn gebruikt om de woning te bouwen en in welke hoeveelheden. Daarnaast zijn de plattegronden en doorsnedes handig voor als je een uitbouw wilt realiseren, een grote verbouwing wilt doen of later je woning wilt verkopen. Heel handig! 

  Terug naar nieuws
  Woningaanbod