De Groene Weelde: de buitenplaats van Hoef en Haag

20 december '23

De Groene Weelde is een prachtig landelijk gebied in het dorp Hoef en Haag. Het is omgeven door groen, water en biedt overal een geweldig uitzicht over het omringende landschap. De eerste schetsen dateren van 2021 en volgend jaar zal de bouw starten. Maarten Venhorst, architect bij MIX architectuur, is verantwoordelijk voor het ontwerp van De Groene Weelde en vertelt ons er graag meer over!

Maarten vertelt: “De Groene Weelde is een onderdeel van De Erven en het groenste stukje van Hoef en Haag. De wijk ligt aan de rand van Hoef en Haag, daar waar het dorp overgaat in het landschap. We hebben ons bij het ontwerpen laten inspireren door het omringende landschap en ook een beetje door de naam ‘De Erven’. Deze naam suggereert iets agrarisch en iets landelijks. Kenmerkend voor de Groene Weelde zijn de aanliggende boomgaard en de watergangen. Dit vinden we terug in de setting en architectuur: een buitenplaats van Hoef en Haag.”image alt

Diverse woningtypes

“In De Groene Weelde vind je 2 onder 1 kap-, vrijstaande- en verandawoningen. De 2 onder 1 kap en vrijstaande woningen hebben ieder hun eigen tuin en grenzen aan een gemeenschappelijk groen en autoluw erfje. Hier kunnen buurtkinderen elkaar veilig ontmoeten en spelen. Als je de wijk inrijdt zie je meteen de verandawoningen. Deze verandawoningen zijn een bijzonder onderdeel van dit plan. Het zijn rug-aan-rug woningen in een gebouw dat is vormgegeven als één grote eigentijdse boerenschuur. Elke woning is voorzien van een eigen veranda en compacte eigen tuin. De grotere tuin eromheen wordt door de bewoners van het blok gedeeld en onderhouden.”

image alt

Unieke architectuur

“Alle woningen in de buurt zijn uniek, maar tegelijkertijd ook herkenbaar familie van elkaar. De vrijstaande en tweekappers hebben ieder een gevel die een andere kant op ‘kijkt’. Zo staat de ene gevel haaks aan de weg en de andere er parallel aan. Er zijn kenmerkende elementen in de architectuur die je terugziet in alle woningtypen. Het zijn allemaal gemetselde bouwwerken met houten accentvlakken in de gevel. Voor een aantal ramen zitten houten lamellen, een knipoog naar de houten luien die van oorsprong in boerderijen toegepast werden. Alle woningen zijn asymmetrisch met een gedeeltelijk ‘open dak’ bij de entree of als terras, dit zijn grote houten pergola’s. Deze zullen straks sierlijk met groen begroeid zijn. De houten elementen van de huizen zijn een knipoog naar de dorpse omgeving van deze plek.”

Groen, groener, groenst

“De Groene Weelde wordt een prachtige buurt met een eigen unieke, landelijke uitstraling. De buurt is rijk aan water en er zijn overal volop voetgangerspaden waar het heerlijk wandelen of joggen is. Iedereen zal deze wijk van Hoef en Haag direct herkennen aan de houten pergola’s, die een krachtig beeldmerk van het plan vormen. Er is zoveel mogelijk ruimte gecreëerd voor groen, groen en nog eens groen. Er lopen vanaf de zuidkant een aantal kleine weggetjes naar pleintjes met bomen waaraan ook een aantal huizen grenzen en bewoners hun auto kunnen parkeren. 

In het noordelijke deel is geen verharde grond, daar is het dus helemaal autovrij. De huizen hebben hier uitzicht over veel groen en water. De zuidelijke verandawoningen kijken uit over de boomgaard die ligt in De Vrijbuiters, een klein aangrenzend wijkje in Hoef en Haag. Deze boomgaard is een groen gebied met romantische bruggetjes en slootjes.”

image alt

Collectiviteit

“Een centraal thema van De Groene Weelde is het ‘collectief’. De bijzondere verandawoningen, in een boerenschuur-achtige setting, hebben een tuin die de bewoners gezamenlijk onderhouden. De pleintjes, grenzend aan de twee kappers en de vrijstaande woningen, dienen als een plek waar kinderen veilig en beschermd kunnen spelen. De bewoners zullen elkaar hier ook op de pleintjes ontmoeten.

We hopen dat de bewoners van de Groene Weelde af en toe op een zaterdag samen komen om in de aangrenzende boomgaard te gaan snoeien of fruit te plukken. Het gaat in De Groene Weelde om het geheel. Om een harmonieuze samenleving waar mensen groen, gezellig en mooi wonen. Ik ben ervan overtuigd dat De Groene Weelde een heel bijzonder stuk aan de rand van Hoef en Haag gaat worden.”

  Vragen? Neem contact met ons op
  Bekijk de beelden per woningtype