De Vrijbuiters: het groenste stukje van Hoef en Haag

29 april '24

De Vrijbuiters is een prachtig landelijk gebied in het dorp Hoef en Haag. Het is omgeven door groen, water en biedt overal een geweldig uitzicht over het omringende landschap. Maarten Venhorst, architect bij MIX architectuur, is verantwoordelijk voor het ontwerp van De vrijbuiters en vertelt er graag meer over!

Maarten vertelt: “De Vrijbuiters is een onderdeel van De Erven en het groenste stukje van Hoef en Haag. De wijk ligt aan de rand van Hoef en Haag, daar waar het dorp overgaat in het landschap. We hebben ons bij het ontwerpen laten inspireren door het omringende landschap en ook een beetje door de naam ‘De Erven’. Deze naam suggereert iets agrarisch en iets landelijks. Kenmerkend voor de Vrijbuiters zijn de aanliggende boomgaard en de watergangen. Dit vinden we terug in de setting en architectuur: een buitenplaats van Hoef en Haag.”

image alt

Diverse woningtypes

“In De Vrijbuiters vind je levensloopwoningen, eengezinswoningen en erfwoningen. Alle woningen hebben een eigen tuintje en grenzen aan gemeenschappelijk groen en een autoluw erfje. Hier kunnen buurtkinderen elkaar veilig ontmoeten en spelen. Als je de wijk inrijdt zie je links meteen de boomgaard liggen met daarachter de erfwoningen. Deze rug-aan-rugwoningen zijn een bijzonder onderdeel van dit plan omdat het is vormgegeven als één grote eigentijdse boerenschuur. Alle woningen in dit plan worden omringd door slootjes en het groen om de woningen heen wordt onderhouden door de bewoners zelf. Zo is er ruimte voor een gemeenschappelijke moestuin. 

image alt

Collectiviteit

“Een centraal thema van De Vrijbuiters is het ‘collectief’. Al het groen in de Vrijbuiters wordt door de bewoners zelf onderhouden. We hopen dat de bewoners van de Vrijbuiters af en toe op een zaterdag samen komen om in de aangrenzende boomgaard te gaan snoeien of fruit te plukken. Het gaat in De Vrijbuiters om het geheel. Om een harmonieuze samenleving waar mensen groen, gezellig en mooi wonen. Ik ben ervan overtuigd dat De Vrijbuiters een heel bijzonder stuk aan de rand van Hoef en Haag gaat worden.”

Groen, groener, groenst

“De Vrijbuiters wordt een prachtige buurt met een eigen unieke, landelijke uitstraling. De buurt is rijk aan water en er zijn overal volop voetgangerspaden waar het heerlijk wandelen of joggen is. Iedereen zal deze wijk van Hoef en Haag direct herkennen aan boomgaard, slootjes en romantische bruggetjes. Er is zoveel mogelijk ruimte gecreëerd voor groen, groen en nog eens groen. Dit wordt echt een unieke plek om te wonen! 

  Vragen? Neem contact met ons op
  Bekijk het woningaanbod