Eengezinswoningen: bijzonder duurzaam met hart van hout

12 april '24

De tussen- en hoekwoningen in De Vrijbuiters (bouwnummers 42 t/m 49) zijn bijzonder duurzaam en uniek in Hoef en Haag aangezien de volledige constructie gebouwd wordt in CLT hout (Cross Laminated Timber, ook wel kruislaaghout). De sterke, massief houten constructieplaten zijn opgebouwd uit kruislings verlijmde vuren platen of lamellen. CLT is een volledige vervanging voor metselwerk of beton én is een zeer duurzame manier van bouwen. Bouwen in CLT brengt veel voordelen met zich mee.

Sterk materiaal

Kruislaaghout is een erg sterk bouwmateriaal. Bij het verlijmen wordt het materiaal onder hoge druk samengeperst. Daardoor ontstaat een stabiele en stijve plaat; het uitzetten, vervormen of krimpen van het hout is tot een minimum beperkt. Door de karakteristieke uitstraling van het product is het zeer geschikt voor toepassing in woningbouw. Het is daarnaast gemakkelijk af te werken door het bijvoorbeeld te schilderen, of je kunt ervoor kiezen het onbehandeld te laten wat een strakke, maar warme sfeer in de woning met zich meebrengt.

image alt

Duurzaamheid en binnenklimaat

Hout is van nature vochtregulerend en beschikt over uitstekende isolerende eigenschappen. De luchtvochtigheid blijft daarbij op een constanter niveau. Dat heeft een positieve invloed op het binnenklimaat van de woning en op het energieverbruik. Bouwen in hout scheelt ook enorm veel in CO2-uitstoot. En dat past helemaal bij de Vrijbuiters, waar duurzaamheid een belangrijke kernwaarde is en de verbinding met de natuur een centraal thema is. 

Veel gestelde vragen over CLT

  Meer over duurzaamheid
  Bekijk woningen