Het Centrale Erf is een fijn thuis geworden

12 april '22

Begin 2022 kregen de bewoners van Het Centrale Erf de sleutel van hun huis. Inmiddels is ook de gezamenlijke binnentuin aangelegd. Een mooi moment om even een kijkje te nemen op dit bijzondere plekje van Hoef en Haag.

image alt

Charmant sfeertje

Het is een mooie dag en hoewel het groen nog volwassen moet worden is wel al goed te zien dat dit heel mooi gaat worden. Zeker in combinatie met de architectuur van de woningen rond de binnentuin. De warme kleuren en materialen, de gevarieerde opbouw met verschillende woonvormen, de dwarskappen en gemetselde bergingen met kap zorgen voor een charmant sfeertje dat doet denken aan historische boerenhoeves.

Met een knipoog naar een agrarisch verleden

Ons oog valt op een open ruit; het eigen gevelwapen van Het Centrale Erf. Een symbool dat historisch gezien staat voor de net geploegde aarde. Misschien herken je het wel. Als de aarde open ligt en wacht op een nieuw seizoen vormen zich ruitvormige patronen in de aarde. De ruit is open, verwijzend naar de groene binnentuin.

Samen plannen maken

De binnentuin is tot stand gekomen via participatie. Hoe werkt zo’n tuin, wat doe je er? En waar? Hoe ziet het eruit? Allemaal vragen waar bewoners over mee mochten denken. De landschapsarchitecten van Haver Droeze hadden een globale opzet gemaakt en een aantal thema’s benoemd, zoals spelen, bomen, uitstraling meubilair, ontmoeten, moestuin, verharding en gebruik. Aan de hand van een kwartetspel gaven bewoners hun mening. Met de input werd een eerste schets gemaakt. Deze werd gepresenteerd tijdens een inspiratieavond. Bewoners gaven hun mening en deze is verwerkt in het uiteindelijke ontwerp.

Zo is het geworden

Om ons heen kijkend zien we hoe het ontwerp met ronde vormen voor elk wat wils biedt. Er is plek om te spelen, ontmoeten en tuinieren. Maar bovenal is de tuin door de rijkheid aan bomen, heesters en bloembollen het jaar rond mooi om naar te kijken.

Binnenkort spreken we een van de bewoners van Het Centrale Erf. Hans Tromp vertelt uit eigen ervaring hoe het is om hier te wonen. Lees je weer mee?

  Naar het nieuwsoverzicht
  Alles over Hoef en Haag