Architect Sander de Bruin aan het woord

19 maart '20

Voor de nieuwe fase in De Erven, Het Centrale Erf,  vroegen we Sander de Bruin van Hans Been Architecten om zich over het ontwerp te buigen. Hij vertelt wat hij heeft gedaan om de woningen van Het Centrale Erf een eigen identiteit te geven binnen de al bestaande identiteit. “Het is een unieke plek binnen de Erven, zelfs binnen heel Hoef en Haag.”

Sander vertelt:

“Het Centrale Erf is zowel onderscheidend als onderdeel van een groter geheel. Binnen de wijk De Erven is dit eigenlijk een soort van ‘hoofd-erf’. Vergelijk het met een oude boerderij waar de rest van de wijk omheen is gebouwd. Alsof Het Centrale Erf er sinds mensenheugenis altijd al was.”

Sander de Bruin

Inspiratie van de boerenhoeve

 “Rondom de locatie komt een prachtige bomenrij als een windsingel, zoals bij boerderijen in het open veld vaak voorkomt. Windsingels beschermen tegen de harde wind die over de weilanden kan gieren. Door deze bomenrij rondom Het Centrale Erf ontstaat zowel de verbinding met de omgeving, alsof Het Centrale Erf hier als eerste was, als echt een eigen plek binnen De Erven, wat verder niet voorkomt in de directe omgeving.”

“De binnentuin is ook zowel onderscheidend als verbindend. Het is haast een soort oude kloostertuin middenin een boerenhoeve, die we dan ook gezamenlijk met de nieuwe bewoners gaan invullen. Dit wordt het groene hart van De Erven. Deze binnentuin is een typische agrarische verschijningsvorm van vroeger en dus heel passend binnen De Erven. Anderzijds is dit ook weer uniek in de directe omgeving van De Erven en zelfs binnen Hoef en Haag.”

Het Centrale Erf - binnentuin

Vertaling van toen naar nu

“De woningen zijn allemaal voorzien van zandkleurige baksteen, oranje Hollandse pannen en een warme donker grijze kleur van de kozijnen; dat zorgt voor eenheid. Door de twee verschillende woonvormen van 1 laag met kap en 2 lagen met kap, de speelse situering op het kavel, de dwarskapjes en de gemetselde bergingen met kap ontstaat een heel vriendelijk en charmant sfeertje wat heel erg doet denken aan historische boerenhoeves.”

Een gezellige hofjessfeer

“Bij boerenhoeves staan vaak verschillende gebouwen zoals de hoofdwoning, de schuur en het bijgebouw rondom de centrale tuin en vormen ze een geheel qua uitstraling door dezelfde stenen, kleuren en kozijnen. Dat gezamenlijke beeld met verschillende vormen van huizen, kapjes en bijgebouwen heb ik hier ook voor ogen. Daarom worden alle gevels die aan het collectieve binnenterrein grenzen wit van kleur. Dat benadrukt en versterkt de gezellige en intieme hofjessfeer”

Prachtige details

“Oude woonvormen kenmerken zich door bijzondere metselwerkdetails. Zo ook hier! Bij boerenhoeves zie je vaak dat ze de metselwerk lagen onder de goten verbijzonderen met uitstekende of schuingeplaatste bakstenen. Dat gaan we ook doen in Het Centrale Erf. In de wit gekleurde gevels komen schuingeplaatste bakstenen onder de goten.”

“Er is nog meer! Wat je ook vaak ziet bij oudere boerenhoeves of ensembles is dat er een soort wapen of embleem zichtbaar is in het metselwerk. Vaak verwees dat naar het familiewapen of was het een beeld van de regio of gebied waar de boerderij deel van uit maakte. In de woningen met 2 lagen met kap zit in de gevel op de eerste verdieping een heel vlak met die schuingeplaatste bakstenen. Door een licht verschil in kleur van een paar van deze bakstenen zie je een ruit ontstaan. Deze open ruit vond ik mooi als symbool voor Het Centrale Erf.”

Metselwerkdetails

Het Centrale Erf metselwerkdetails

Een ruit als embleem

Het Centrale Erf ruit als embleem

“Ik heb weleens gelezen dat in oude landgoederen en boerderijen dit teken symbool staat voor de net geploegde aarde. Misschien kent u dit beeld wel, in de aarde die open ligt, wachtend op een nieuw seizoen, vormen zich  ruitvormige patronen in de aarde.  En het feit dat het een open ruit is, verwijst naar de gezamelijke binnentuin. Dat lijkt mij een passend beeld voor Het Centrale Erf.”

image alt

Zo klopt het!

Alles bij elkaar wordt het een sfeervol en uniek ensemble, prachtig passend binnen De Erven door de verwijzingen naar het agrarische verleden, het kleur- en materiaalgebruik en de verschillende gebouwvormen allemaal rondom de centrale binnentuin; als een gezellige boerenhoeve anno 2020. Uiteindelijk wordt Het Centrale Erf zowel eenheid als verscheidenheid én ook nog eens onderscheidend!

Is door dit inspirerende verhaal van architect Sander de Bruin je interesse gewekt voor Het Centrale Erf? Neem dan een kijkje op de woningpagina en maak je favoriete huis kenbaar door op het hartje naast de woning te klikken. We houden je dan op de hoogte van de ontwikkelingen en je bent er als eerst bij wanneer de verkoop start.