Maak kennis met de architect van De Erven

8 maart '19

Het thema voor de nieuwe wijk De Erven is al even bekend. Dorps, landelijk en sfeervol… Dat is hoe de 3e wijk in Hoef en Haag mag worden. Nu was dat plaatje voor het Hoef en Haag team heel helder, maar hoe krijg je een architect aangehaakt die precies aanvoelt wat wij voor ogen hebben? Door het land reizen en op zoek naar woningen die dezelfde sfeer hebben! En dat is dan ook precies wat we hebben gedaan. Ergens in Nederland kwamen we een woning tegen die wel héél dichtbij die gewenste sfeer kwam. Dus op zoek naar de ontwerper ervan! En zo zaten wij ineens aan tafel bij Sander de Bruin van Hans Been Architecten BNA.

Sander vertelt...

'Ik kende Hoef en Haag al van horen zeggen en kom regelmatig in de buurt. Ons bureau heeft echter nog niet eerder een ontwerp gemaakt voor 1 van de wijken in Hoef en Haag. Nu moet ik ook zeggen dat deze nieuwste wijk in Hoef en Haag, voor ons wel héél leuk is om te doen. Ik had er ook gelijk een gevoel bij: de warme sfeer van een oude boeren landweggetje. Dorps, sfeervol, landelijk, open, groen.  Een heerlijk beeld om aan te gaan vormgeven dus.'

Sander de Bruin - Hans Been Architecten

Uniek plan

‘Ik heb me laten inspireren door oude boerderijen. Denk dus aan grote houten draagconstructies, veel riet, planken en warme tinten. Die traditionele elementen heb ik gecombineerd met het moderne buitenleven. De woningen spreken, denk ik, zowel mensen aan die van modern houden, als mensen die van traditioneel houden. We hebben een ideale en subtiele mix te pakken. Met name de natuurlijke materialen en kleuren zorgen voor een warme sfeer. De grote houten balken en draagconstructies laten je echt teruggaan naar de sfeer van oude landweggetjes hier uit de omgeving.

De Erven
De Erven
De ERven

Een speels opgezette wijk

Weet je wat dit plan nou ook uniek maakt ten opzichte van alle andere nieuwbouwwijken die ik ken? De speelsheid van het geheel! Er zijn ontzettend veel woningtypes, in verschillende kleuren, met verschillende daken, met verschillende materialen. Het resultaat van al die verschillen, is dat als je straks bij je voordeur staat en om je heen kijkt, dan zie je in de directe omgeving eigenlijk nergens dezelfde woning als die van jou. Behalve als je in een rijwoning woont en naar de buurman kijkt natuurlijk. Niet alleen de materialen en kleuren zorgen voor die speelsheid, maar we hebben ook heel veel verschillende hoogtes in het plan geïntroduceerd. De hoogtes van het dak en van de dakgoten verschillen heel erg van elkaar (soms zit de goot laag, soms hoog, soms er tussen in) en dat geeft ook dat vrije buitenleven gevoel. Als klap op de vuurpijl, hebben we ook buiten de lijntjes gekleurd met de verschillende voortuindieptes. Dat houdt dus in dat de woningen niet allemaal op 1 lijn staan, maar de 1 net even iets meer naar voren is geplaatst en de ander juist weer meer naar achter. Alles behalve een standaard nieuwbouwwijk dus!

Fijn om te wonen

Door alle verschillende woningtypes die er komen, komen er ook verschillende mensen te wonen. En dat is nou precies wat we voor ogen hebben… Net als in een écht oud dorp. Bij ons op kantoor beschrijven we het dorpse wonen altijd als:  ‘Daar wonen de notaris en de loodgieter gewoon in dezelfde straat en kennen elkaar goed.' Dit wordt een wijk waar de kinderen nog op straat kunnen spelen en waar we nog gewoon een kopje suiker lenen van elkaar. Het vele groen, geen parkeerplaatsen in de straat, de slingerende wegen, de erfjes en de ruime kavels helpen er aan mee om dat doel te realiseren. De gezelligheid en de openheid, daar kun je straks niet meer omheen!

Leuk feitje

Een extra leuk feitje in De Erven is: er wordt geen ‘wit’ gebruikt in de woningen. Nu vraag je je misschien af wat daar dan zo bijzonder aan is… In vrijwel álle nieuwbouwwijken wordt in grote (of kleine) mate met wit gewerkt in het ontwerp. Witte kozijnen, witte dakgoten, een witte gevelsteen, noem maar op. Er zijn bijna geen wijken te vinden waar geen wit in verwerkt is. In De Erven is dat niet het geval en wordt dus met aangename warme kleurcombinaties van natuurtinten gewerkt (ook wel ton-sur-ton genoemd) en dus géén wit. Iedereen die straks voet zet in de nieuwe wijk zal ‘iets’ merken; deze nieuwe wijk is anders dan andere. Waarschijnlijk kan niet iedereen zijn of haar vinger er op leggen wat dat bijzondere dan precies is. Vertel jij dit ze dan?

Helemaal up to date zijn? Bekijk al het nieuws over de Erven
Nieuwsgierig geworden naar de woningen? Bekijk het woningaanbod