Wat is een bouwdepot?

14 juni '24

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, zijn er een aantal facturen die je zelf dient te betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan facturen van aannemers en andere leveranciers van je nieuwbouwwoning. Daarvoor vraag je een bouwdepot aan. Dit is een aparte rekening die je bij je hypotheek afsluit met een gereserveerd bedrag om de bouwwerkzaamheden te betalen.

image alt

Financiering van de bouw

Een nieuwbouwwoning betaal je in termijnen op basis van de vordering van de bouw. Het bedrag dat nodig is voor de aankoop van de woning en het meerwerk wordt gestort in een bouwdepot. Een bouwdepot is maximaal twee jaar geldig, maar kan ook eerder eindigen wanneer de bouw bijvoorbeeld al af is. Gebruik je uiteindelijk niet het volledige bedrag dat je in het bouwdepot hebt opgenomen? Afhankelijk van het openstaande bedrag, kun je het resterende bedrag gebruiken om de lening terug te betalen of op je betaalrekening laten storten.

Een bouwdepot aanvragen

Wil jij een bouwdepot aanvragen? Dat kan bij de hypotheekverstrekker. Je bepaalt samen met de hypotheekadviseur welk bedrag van je hypotheek in het bouwdepot gaat. Dit geld gebruik je om zelf de facturen van aannemers en andere leveranciers te betalen. Zo houd je als nieuwbouwkoper een goed overzicht over je uitgaven! Over je bouwdepot ontvang je ook rente. Deze is gelijk aan de rente die je betaalt over je hypotheek.

Meer lezen over het bouwdepot
  Lees meer over financieren
  Naar het woningaanbod