Wat kost een energieneutrale woning?

13 mei '19

Je hebt jouw oog laten vallen op een van de woningen in De Erven fase 1. Deze woningen worden (bijna allemaal) volledig energieneutraal. Maar wat betekent dat eigenlijk? En - misschien nog wel belangrijker - wat zijn hiervan de kosten? Wij lichten het toe aan de hand van 2 mogelijkheden: jouw bestaande woning energieneutraal maken óf het aanschaffen van een duurzame nieuwbouwwoning. 

Of je nu je huidige woning energieneutraal maakt, of een nieuwbouwwoning koopt (die in De Erven fase 1 al energieneutraal zijn)... Er komen kosten bij kijken. We nemen je graag mee in de wereld van het verduurzamen van jouw woning en de bijbehorende prijskaartjes, zodat ook jij straks de voordeligste keuze kunt maken.

image alt

Wat is een energieneutrale woning?

Een energieneutrale woning houdt in dat de de energie die je woning verbruikt en de energie die je opwekt gelijk zijn. Met onder meer goede isolatie, zonnepanelen en vloerverwarming zorg je voor een verminderde CO2 uitstoot en daarnaast worden jouw energiekosten flink verlaagd. Een energieneutrale woning scheelt een gemiddeld huishouden al snel €1.750 per jaar aan energiekosten. Denk je erover om jouw huidige (bestaande) woning energieneutraal te maken? Daar zit een kostenplaatje aan vast.

Bestaande woning

Wanneer een bestaande woning energiezuinig gemaakt moet worden, spelen zowel de grootte als het bouwjaar van het huis een rol, bij de bepaling van de kosten. Ga bij het energieneutraal maken van een gemiddelde woning uit de jaren '80 met een gebruikersoppervlak van 125 m2, uit van € 80.000. Denk hierbij aan een compleet zonnesysteem; isolatie van de muren, buitengevels, het dak en bijvoorbeeld de garage; vloerverwarming; een warmtepomp; HR ++ glas en een inductiekookplaat en extra zuinig koel-vriescombinatie in de keuken.

 Zonnesysteem

 €16.500

 - Volzwarte HR-zonnepanelen
 - Omvormer in huis

 Isolatie

 €45.500

 - Vloerverwarming
 - Isolatie van muren, buitengevels, dak en garage

 Warmtepomp

 €12.300

 - All-in-one met boiler
 - Extra stille buitenunit

 HR++ glas

 €4.500

 - Overal HR++ glas

 Keuken

 €2.500

 - Inductiekookplaat
 - Extra zuinige koel-vriescombinatie

Voorbeeld kosten energieneutraal maken van een bestaande woning. Lees het volledige artikel van journaliste Roelie Fopma in NRC.

image alt

Energieneutrale nieuwbouwwoning

Door het direct integreren van de eerder genoemde energiezuinige oplossingen tijdens de bouw, zijn de kosten bij een nieuwbouwwoning aanzienlijk lager dan bij een bestaande woning. De kosten die nodig zijn voor het energieneutraal maken van jouw nieuwbouwwoning is namelijk al in de koopsom verwerkt en dus gewoon mee te financieren.

Daarnaast heb je extra leencapaciteit bij de aanschaf van een energieneutrale woning. Op dit moment zijn de regels vanuit de overheid vastgesteld dat je bij een woning met een EPC van 0,4 of lager een extra leencapaciteit kunt krijgen van €9.000. Bij een woning met een EPC van 0 of lager is dat €15.000. Voor de woningen in De Erven fase 1 geldt dat de tussenwoningen type A en bouwnummer 033 hoekwoning type A een EPC van 0,18 hebben. Alle andere woningen in De Erven fase 1 hebben een EPC van maar liefst 0. Je kunt dus een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een niet energieneutrale woning. In veel gevallen krijg je ook nog eens extra rentekorting, wanneer je een hypotheek afsluit voor een energieneutrale woning. Op dit moment heeft bijvoorbeeld de Rabobank de GroenHypotheek voor een duurzame woning. Vraag de hypotheekverstrekker van jouw keuze naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame woning.

Volledig op de hoogte? Lees het laatste nieuws
Ook wonen in De Erven fase 1? Bekijk de woningen