Logo Logo

Hoef en Haag heeft een rijke geschiedenis

Net als de architectuur van de omliggende dorpen en het waterrijke landschap, is de historie een inspiratiebron geweest voor de stedenbouwkundige opzet van Hoef en Haag.

Zo was het vroeger

Het bestaande dorp Hagestein is de opvolger van de middeleeuwse stad Hagestein. Die middeleeuwse stad bestaat al honderden jaren niet meer. De Arkelse oorlogen maakten een einde aan de stedelijke ontwikkeling van Hagestein. Na de inname van de stad in 1405 zijn de huizen en het kasteel in brand gestoken en vervolgens vervallen.

Zo wordt het nu

Slechts de contour van de buitengracht van het kasteel is wat daarna nog zichtbaar was in het polderlandschap. Het voormalig stadsgebied bestaat tegenwoordig vooral uit weilanden en akkers.

Deze plek maken we weer herkenbaar. Het voormalig kasteelterrein wordt in Hoef en Haag een mooie ‘Kasteeltuin’ met fruitbomen. De gracht rondom het kasteelterrein is gedeeltelijk in ere hersteld. Op de plek waar vroeger blokhuizen hebben gelegen – die gebruikt werden voor de belegering van het kasteel – wordt ‘t Blokhuis gebouwd, 12 rijwoningen, die door hun vorm en de plek waar ze staan, verwijzen naar het vroegere blokhuis. 

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?