Het Lint fase 3: de architect aan het woordd

9 juli '20

Walter Zeinstra van Zeinstra Veerbeek Architecten is vanaf december 2019 bij de ontwikkeling van Hoef en Haag betrokken. In dit nieuwsbericht vertelt hij wat hij heeft gedaan om de woningen van Het Lint fase 3 een uniek en herkenbaar uiterlijk mee te geven binnen de bestaande wijk en tegelijkertijd ruime woningen te creëren waar het heerlijk vertoeven is.

Walter vertelt:

 “Het Lint fase 3 ligt op een bijzondere plek in Hoef en Haag, vlak langs het water van de Meander kom je al snel tot rust en waan je je bijna op vakantie in je eigen woning. Als onderdeel van het grotere geheel hebben we de woningen in deze fase een eigen identiteit meegegeven en ervoor gezorgd dat het aanvoelt als een gezellige buurt waar je met elkaar tijd wilt doorbrengen.”

Walter Zeinstra

Inspiratie uit de Gooi en Vechtstreek

 “Om tot een schetsontwerp te komen heb ik eerst een wandeling gemaakt door de omgeving van de bouwlocatie en het aangrenzende gerealiseerde deel van Hoef en Haag. Het Lint fase 3 moet het volgende verhaal vertellen binnen Hoef en Haag en met het buurtje achter het Dorpslint en het nog te realiseren ‘landgoed’ richting de Hoevenweg een logisch vervolg zijn. Het ontwerp van de woningen is daarom mede geïnspireerd op architectuurkenmerken die je in vergelijkbare Hollandse dorpen uit de Gooi en Vechtstreek ziet net buiten de dorpskern. Je ziet daardoor vooral de dorpse- en landelijke sfeer van boerderijen en herenhuizen terug van eind 19de eeuw, met veel houtwerk details en karakteristieke vormen in de kappen en gevels.”

image alt

Elk woningtype zijn eigen karakteristieke kenmerk

“Het Lint fase 3 bestaat uit verschillende rijwoningen, half vrijstaande woningen en vrijstaande woningen. Binnen de chique landelijke bouwstijl hebben we meerdere gevelontwerpen gecreëerd met herkenbare vormen en materialen. Door te spelen met verspringende daklijsten, kozijnvormen en goothoogtes én het toepassen van verfijnde details in hout, ontstaat er een eigentijdse variant geïnspireerd op de zo gewaardeerde architectuur van zo’n 100 jaar geleden.”

Samen als één geheel

“Neem bijvoorbeeld de half vrijstaande woningen die bestaan uit twee woonlagen met één kap. Deze zijn samen vormgegeven als één geheel, door de voordeur van de woning met de topgevel, in de voorgevel te plaatsen. Zo hebben de woningen samen de uitstraling van één grote landelijke villa.

“Ook de rijwoningen vormen samen één geheel. Ze onderscheiden zich met de doorgestoken kappen over twee woningen. Hiermee ontstaat een dorps profiel met referentie naar de breedte van de boerderijen langs het lint van de Hoevenweg.”

Het Lint fase 3
Het Lint fase 3

Landelijk maar ruim

Bij de twee-onder-één-kap en de rijwoningen hebben we gespeeld met de hoogte van de kap. Deze woningen hebben namelijk af en toe een ‘mansardekap’. Bij een mansardekap ligt de goot op de eerste verdieping. Hierdoor geef je de woningen de uitstraling van een landelijke woning met een lage goot maar je verliest geen gebruiksoppervlakte.

Aan het water van de Meander

“De woningen die gelegen zijn aan het water van de Meander hebben een veranda over de volledige voorzijde van de woning meegekregen. Deze heeft, naast dat het er prachtig uitziet, al zeg ik het zelf, meerdere functies. Zomers wordt hiermee een heerlijke verblijfsplek gefaciliteerd aan de groene landschappelijke ruimte en het dak van de veranda kan voorzien worden van de benodigde zonnepanelen.”

Het Lint fase 3
boerderijvilla

Een dorpsvilla met extra ruimte

“Dan hebben we natuurlijk nog de prachtige vrijstaande woningen. Die hebben alle kenmerken van statige dorpsvilla’s. De gevelaccenten en topgevels zijn slank en rijzig en uitgevoerd in hout met witte omkadering. Deze villa’s staan op in het oog springende plekken van het plan, altijd op een hoek zodat ze vanuit meerder kanten te bewonderen zijn. Een bijzonder detail is dan ook dat ze naar twee zijden georiënteerd zijn doordat ze als het ware twee voorgevels hebben. En dat levert extra oppervlakte op in de woning! Door het toegevoegde gevelaccent in de zijgevel ontstaat er in de kap op de tweede verdieping ruimte voor bijvoorbeeld een extra kamer.”

Zo klopt het!

Alles bij elkaar wordt het een sfeervolle en zeer herkenbare woonbuurt met een dorpse- en chique landelijke identiteit. Het klopt met de groene en weidse omgeving van Hoef en Haag en sluit logisch aan op de al eerder gerealiseerde fases. De 49 woningen waaruit Het Lint fase 3 bestaat zijn geïnspireerd op boerderijen en dorpsvilla’s en bieden veel ruimte door het slimme ontwerp.

Heeft Walter je interesse gewekt voor Het Lint fase 3? Neem dan een kijkje op de woningpagina en maak je favoriete huis kenbaar door op het hartje naast de woning te klikken. We houden je dan op de hoogte van de ontwikkelingen en je bent er als eerste bij wanneer de verkoop start.

  Bekijk de woningen
  Volg het nieuws