Nieuw dorp aan de Lek 'Hoef en Haag' feestelijk geopend

2 juni '16

Op vrijdag 27 mei jl. heeft Hoef en Haag CV (een samenwerking tussen BPD en AM) het nieuwe dorp aan de Lek ‘Hoef en Haag' geopend. De commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer W.I.I. van Beek, heeft hiervoor samen met wethouder de heer J.A.E. Landwehr van de gemeente Vianen de officiële handeling verricht. Zij openden dit nieuwe dorp door een welkomstbord en bankje te onthullen.

Naast het onthullen van het welkomstbord, is samen met de toekomstige bewoners, symbolisch de eerste paal geslagen voor het eerste project van dit nieuwe dorp, genaamd Het Dorpshart. Ook is de natuurspeelplaats geopend door alle aanwezige kinderen. Na verschillende officiële momenten met elkaar te hebben gevierd, konden de buren écht met elkaar kennismaken op het sfeervolle pop-up festival op het kasteelterrein.

Chrétien van Essen van BPD, projectdirecteur bij Hoef en Haag CV: ‘Het is uniek om werkelijk een nieuw dorp te mogen ontwikkelen en realiseren. Ik ben trots dat de gemeente Vianen de identiteit van de gebiedsontwikkeling Hoef en Haag omarmt en besloten heeft dat het ook echt een nieuw dorp in de vrijstad Vianen mag zijn. Een bijzonder en historisch moment op een locatie met een rijk verleden en prachtige toekomst.'

"Apetrots" is wethouder André Landwehr van de gemeente Vianen op het nieuwe dorp Hoef en Haag. "We hebben een intensief voortraject achter de rug, waarbij het zelfs even onzeker was of het dorp er wel zou komen. Bouwen middenin de polder, buiten de stedelijke contouren was voor velen destijds een gewaagd idee. Gaandeweg werd Hoef en Haag van droombeeld werkelijkheid. Nu zien we eindelijk de eerste schop in de grond gaan. Jarenlang hebben we er naar toe geleefd, ons op dit moment verheugd. Een historisch moment, waarbij het dorp Hoef en Haag aan de dorpen van onze gemeente wordt toegevoegd. Heel bijzonder, want waar vind je dat nu nog, een compleet nieuw dorp?" 

Hoef en Haag

Hoef en Haag CV (een samenwerking tussen BPD en AM) ontwikkelt het nieuwe dorp Hoef en Haag aan de Lek bij Vianen. In deze woonwijk worden circa 1.800 woningen gerealiseerd in de periode tot 2030. Hoef en Haag is een nieuw dorp aan de rivier De Lek, op loopafstand van het karakteristieke dorp Hagestein, op fietsafstand van Vianen met alle voorzieningen, en op autoafstand van hartje Utrecht. Hier woon je echt dorps-landelijk aan het water en toch vlakbij de werkgelegenheid van de dynamische regio Utrecht. De stedenbouwkundige opzet van Hoef en Haag is geïnspireerd op de lintbebouwing en het dorpse karakter van vestingstadjes langs de Lek.

Dit voorjaar zijn ruim honderd woningen in Het Dorpshart en Het Lint in verkoop gebracht, in diverse typologieën van rijwoningen, tweekappers, vrijstaande woningen tot vrij te bebouwen kavels. De interesse is groot en nagenoeg alle woningen in deze eerste fase zijn verkocht. In juni start de bouw van de eerste woningen. Ook LekstedeWonen start in september met de bouw van 36 huurwoningen. Het nieuwe dorp ontstaat op een kruispunt van wegen aan het historische kasteelterrein en nabij de plas Everstein. Een dorp zoals een dorp hoort te zijn… 

  Foto's start bouw Het Dorpshart
  Foto's opening nieuw dorp Hoef en Haag