Kinderboek over historie muntvondst in nieuw dorp Hoef en Haag

20 oktober '22

Vandaag is het kinderboek ‘De verborgen schat van Hoef en Haag’ gepresenteerd en uitgereikt aan alle leerlingen van de basisscholen in Hoef en Haag en Hagestein. Wethouder Kees Bel van Jeugd, Onderwijs en Sport nam het eerste exemplaar in ontvangst. In 2017 werd tijdens graafwerkzaamheden in het nieuwe dorp Hoef en Haag (gemeente Vijfheerenlanden) een pot met bijna 500 middeleeuwse gouden en zilveren munten gevonden. Deze muntvondst is inmiddels opgenomen in de rijkscollectie en is te zien in het Stedelijk Museum Vianen en Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het verhaal en de geschiedenis van de muntvondst zijn nu ook zichtbaar in dit rijk geïllustreerde kinderboek.

Het boek vertelt de geschiedenis van Hoef en Haag en haar omgeving aan de hand van 10 munten uit de muntschat. Hoofdpersoon Mia Muntje neemt de kinderen mee op spannende en komische avonturen en laat ze zo op een speelse manier kennis maken met de geschiedenis van hun dorp. Het boek bevat ook een schatkaart waarmee de leerlingen op zoek kunnen gaan naar munten in de speeltuinen in Hoef en Haag.

Tekenwedstrijd

Kinderen van de basisscholen in Hoef en Haag en Hagestein hebben meegeholpen aan het boek door deel te nemen aan een tekenwedstrijd afgelopen jaar. De opdracht was ‘maak een tekening van de middeleeuwse held waarvan jij denkt dat hij of zij de schat begra¬ven heeft’. Uit alle prachtige inzendingen van prinsen, prinsessen en boeven is de winnende tekening gekozen die door Justin van Buuren is gemaakt. Zijn personage is als één van de hoofpersonen, ridder Koen-Jan, verwerkt in het kinderboek.

Muntschat

De muntschat van Hagestein dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw. Een periode van grote sociale onrust, die resulteerde in de Stichtse Oorlog van 1481-1483. Juist in die jaren zijn de munten begraven in een kookpotje. De meeste exemplaren blijken nauwelijks gebruikt en zijn in uitzonderlijk goede staat. Er zit een aantal zeer zeldzame exemplaren tussen: een unieke munt uit Leeuwarden, een gouden munt van koning Henry VI van Engeland, een Salut d’Or geslagen in Parijs en munten van bisschoppen en pausen. De jongste munten van de reeks dateren uit 1481-1482, vlak voordat de schat is begraven.

Hoef en Haag

Initiatief

Het kinderboek is een initiatief van Hoef en Haag CV, een samenwerking tussen BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en gebiedsontwikkelaar AM. Zij wilden het mooie verhaal van de muntschat ook delen met kinderen en ouders uit dit nieuwe dorp. Daarom is er, in samenwerking met illustratrice Eva van Aalst en ontwerpster Ricky Rijkenberg, een kinderboek gemaakt: ‘De verborgen schat van Hoef en Haag’.

  Contact
  Nieuws