Zo is Hoef en Haag ontstaan

“Hoef en Haag ligt landschappelijk gezien op een heel interessante positie. Hier woon je dicht bij de Lek. Wandel je de Lekdijk op, dan kijk je uit over het rivierenlandschap en de nieuwe woonwijk wordt ook nog eens tegen Plas Everstein aangebouwd. De Uiterwaarden en het kasteelterrein zijn verscholen cadeautjes die het ontdekken waard zijn.”

Aan het woord is Jeroen Heij, landschapsarchitect bij Adviesbureau Haver Droeze. Hij steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. Met passie voor het gebied en zijn vak vertelt hij verder.

Landschapsarchitect Jeroen Heij

Mijn werk is elke dag weer leuk

2 mei '16

“Ik werk al lange tijd bij hetzelfde bureau en dat doe ik elke dag nog steeds met heel veel plezier. Doordat ik steeds weer aan nieuwe plannen in nieuwe gebieden werk, verveelt mijn werk nooit. Samen met stedenbouwkundigen van SVP architectuur en stedenbouw hebben wij een prachtig masterplan gemaakt voor Hoef en Haag. Ik weet zeker dat dit een fantastische nieuwe wijk wordt, met drie unieke woonbuurten."

Iedereen kan in Hoef en Haag een plek vinden waar hij zich thuis voelt

“Een dorp ontstaat altijd op een logische plek in het landschap. We hebben dit dorp laten ontstaan op de kruising van ‘t Hoevensteinse Lint en de Hagesteinsestraat. Van daaruit breidt het zich verder uit tot een wijk met drie verschillende woonsferen. We hebben voor deze variatie gekozen, zodat iedereen een plek kan vinden waar hij of zij zich thuis voelt. Het bestaande landschap heeft voor een groot deel de sfeer en indeling bepaald.”

De drie sferen van Hoef en Haag

“Het compacte Dorpshart doet denken aan de Viaanse binnenstad en wordt gevormd door straatjes met gebakken klinkers, (lei)lindes, kleine stoepen, diepe achtertuinen en hofjes waarin geparkeerd wordt. Het Lint slingert over de hoger gelegen stroomruggronden. De wegen zijn hier meer ‘boerenpaden’, de klinkers zijn lichter en de woningen staan op nog ruimere kavels. Mooie hagen sieren de voortuinen en in de buurt zie je essenbomen, notenbomen en kastanjes. De Erven is geïnspireerd op de boerenerven, zoals die achter de dijk liggen. De woningen liggen hier rond een erf gegroepeerd, waar plaats is voor spelen en ontmoeting. De bebouwing van de Erven wordt straks gesierd door mooie bloesembomen.”

Bijzondere plekken in Hoef en Haag

“Hoef en Haag telt een paar heel bijzondere plekken. Plekken die al bestonden, zoals Plas Everstein, maar ook nieuwe plekken. De meander bijvoorbeeld. De verderop liggende rivier wordt als het ware het plan ingetrokken. Langs de meander willen we natuurspeelplekken maken met vlonders en bijvoorbeeld een waterpomp. Met een trekpontje kun je straks oversteken. In Het Dorpshart komt er een sfeervol plein met een aantal voorzieningen, groen en bankjes om te zitten. Hier ontmoet je je dorpsgenoten en buren.”

Hoef en Haag Het Dorpshart Meander

Hoef en Haag is een walhalla voor kinderen

Heb je kinderen? Dan zit je hier goed blijkt als Jeroen vertelt wat er allemaal te doen is. “Oudere kinderen kunnen hun hart ophalen in de omgeving bij Plas Everstein, het strand en het bos. Voor de iets jongere is het kasteelterrein een fantastisch avontuurlijke plek. Voor de allerkleinsten komen er in de buurt op diverse plekken – altijd op loopafstand – speeltuintjes in verschillende thema’s die weer linken met het landschap en de buurt.” Zo is altijd de verbinding tussen dorp en omgeving voelbaar.

  Bekijk het aanbod van Het Dorpshart
  Bekijk het aanbod van Het Lint