Wil je ons helpen?

15 april '21

Wij willen een kinderboek gaan maken waarin we meer kunnen vertellen over de muntschat en de geschiedenis van het Land van Hagestein. Maar daarbij hebben we jullie hulp nodig! Wij weten niet wie de schat begraven heeft, maar misschien hebben jullie wel een idee?

Maak een tekening van de middeleeuwse persoon waarvan jij denkt dat hij of zij de schat begraven heeft. Het personage van de winnaar krijgt een plek in ons boek en je ontvangt een prijs!

Je kunt jouw tekening voor 17 mei inleveren in De Keuken van Hoef en Haag (Lekstraat 38, Hoef en Haag). Alle tekeningen zullen daar tentoongesteld worden. Zou je op de tekening jouw naam en het telefoonnummer/ e-mailadres van jouw vader of moeder kunnen schrijven? Via Facebook en Instagram houden we jullie op de hoogte over de bekendmaking van de winnaar en prijsuitreiking!

Kasteel

Lang geleden, in de middeleeuwen, stond er naast het dorp Hoef en Haag een groot kasteel. Dit kasteel was van de Heer van het Land van Hagestein. Om het kasteel lag het dorp Hagestein waar mensen woonden en werkten.

Tekenwedstrijd
Ridders

Ridders

De middeleeuwen is een periode in de geschiedenis van 500 tot 1500 en is de tijd van ridders en kastelen. Ridders werkten vaak voor een machtige heer en hielpen hem om een kasteel te beschermen. De Heer van Hagestein had vast veel ridders in dienst.

Schat

De plek waar jullie wonen, heeft dus een hele lange geschiedenis! Een stukje van die geschiedenis werd in 2018 gevonden. Tijdens de bouw van Hoef en Haag werd met een graafmachine een pot gevonden met daarin 474 middeleeuwse gouden en zilveren munten. Zo veel gevonden munten bij elkaar noemen ze een ‘muntschat’. In jullie dorp is dus een echte schat gevonden!

Tekenwedstrijd
Tekenwedstrijd

Onderzoek

De munten zijn onderzocht en de onderzoekers denken dat de schat begraven is rond het jaar 1481, op het moment dat er oorlog was in het Land van Hagestein. Wat we niet weten is wie de schat begraven heeft. Was het een ridder op de vlucht of een jonkvrouw die
haar bruidsschat begroef?

  Contact
  Nieuws