Bewoners nieuws - november 2019

14 november '19

Als (toekomstig) bewoner van Hoef en Haag ben je natuurlijk nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt in dit nieuwe dorp. Via deze update brengen we jou graag op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen!

Hoef en Haag in ontwikkeling

Het nieuwe dorp Hoef en Haag is natuurlijk volop in ontwikkeling en dat zal voorlopig ook nog wel even zo blijven. De afgelopen periode is er weer veel gebeurd en er zit ook weer voldoende aan te komen. We brengen je daar graag van op de hoogte! Heb jij als (toekomstig) bewoner vragen over 1 van de volgende onderwerpen? Mail dan naar [email protected].

1. Lid worden Dorpscomité

Het Dorpscomité is er voor alle bewoners van Hoef en Haag. Het Dorpscomité  onderhoudt de contacten met Hoef en Haag CV, de gemeente en andere (overheids)instanties. Daarbij staan de belangen van Hoef en Haag en haar inwoners voorop. Daarnaast organiseert het bestuur en haar vrijwilligers een paar keer per jaar leuke evenementen voor jong en oud in en rond het dorp!

Als (toekomstige) bewoner kun je lid worden van het Dorpscomité. Een lidmaatschap kost € 15,- per kalenderjaar.

Het Dorpscomité is er ook voor huurders. Ken jij mensen die in een huurwoning wonen en nog geen lid zijn? Laat ze dan weten dat ook zij meer dan welkom zijn om lid te worden!

Lees meer op https://onshoefenhaag.nl/

2. Halloween geslaagd

Op donderdag 31 oktober jl. was het maar een enge boel in het dorp! Het was Halloween en door de straten liepen zombies, horror dokters, vampiers en andere griezels! Rond 19.00 uur in de avond liepen groepjes kinderen langs de deuren voor lekkers. Op de route waren verschillende “vossen” aanwezig om de deelnemers de schrik op het lijf te jagen! Eenmaal terug bij De Keuken van Hoef en Haag kon iedereen bijkomen onder het genot van een heerlijk bloederig heksendrankje. Jong en oud hebben zich ondanks het koude weer goed vermaakt en zijn met goed gevulde tassen thuis gekomen. Het was de eerste Halloween Party in Hoef en Haag, georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers die het Dorpscomité enorm hebben bijgestaan in de organisatie.

Halloween Hoef en Haag

3. Duurzaamheidsavond groot succes

Op 17 oktober heeft een enthousiaste groep bewoners/kopers meegedacht over een duurzamer
Hoef en Haag. Na een heerlijk vegetarisch 3 gangen diner verzorgd door Karin van
De Keuken van Hoef en Haag is de workshop begonnen. Er werden veel ideeën geopperd. De aanwezigen hebben hieruit een aantal onderwerpen gekozen die (gedeeltelijk) zijn uitgewerkt

 1. Lokale producten gezamenlijk inkopen
 2. Deelfietsen en – auto’s
 3. Maaltijden koken
  • thuis afgehaald app met als doel ontlasten en samenbrengen
   maaltijden met elkaar koken (kookestafette)
 4. Facebookgroep gratis spullen aanbieden en ruilen
 5. Kinderen
  • er worden in overleg met Karin workshops georganiseerd
 6. Groen
  • openbare groenvoorziening meer divers maken om bewoners en bezoekers blij te maken en meer vogels en insecten aan te trekken

In januari vindt een vervolg workshop plaats.

4. Hulp gezocht voor nieuwe facebookgroep

Wie wil een facebookgroep voor het gratis aanbieden van spullen en het ruilen van spullen opzetten en/of beheren? Meld je aan via [email protected].

5. Sinterklaas komt naar Hoef en Haag

Op zaterdag 30 november zal Sinterklaas met zijn pieten langskomen in Hoef en Haag. Vanaf 11 uur loopt de goedheiligman samen met zijn pietenband door de straten om uiteindelijk rond 12 uur te eindigen bij De Keuken van Hoef en Haag. Kom je ook?

Lees meer op onshoef enhaag.

Sinterklaas

6. Nieuwjaarsreceptie

Het Dorpscomité organiseert een nieuwjaarsreceptie op donderdag 9 januari. Noteer jij deze datum alvast in je agenda? Meer info volgt snel op onshoefenhaag.nl

7. Elke laatste vrijdag van de maand aanschuiftafel in Hoef en Haag

De Keuken van Hoef en Haag organiseert elke maand een Aanschuiftafel. Tijdens dit evenement wordt een lekker en gezond viergangendiner verzorgd voor €25 per persoon.

Op vrijdag 29 november as. zal voor de derde maal het diner worden geserveerd en deelnemers zijn welkom vanaf 18.30 uur. Gasten kunnen vooraf doorgeven welke diëten ze volgen of allergieën ze hebben; daar houdt men vervolgens rekening mee. Opgeven kan door een bericht te sturen naar Karin op het nummer 06-25076301.

Zie voor meer informatie de website van De Keuken van Hoef en Haag.

8. Houd achterpaden vrij

Wij zien regelmatig dat de toegankelijkheid van achterpaden wordt belemmerd. Regelmatig worden ze geblokkeerd door fietsen, brommers en vuilcontainers. Het is echter voor de veiligheid erg belangrijk dat de achterpaden vrij zijn. Het achterpad kan voor jou als bewoner dienen als een tweede vluchtweg. Ook de brandweer/ambulancepersoneel kan er voor kiezen om van het achterpad gebruik te maken. Achterpaden worden vaak gebruikt door meerdere bewoners. In de notariële akte is opgenomen dat buren een recht van overpad hebben. Je bent dus niet vrij om te doen met het achterpad wat jij wilt.

kliko

9. Riool

Alles wat je door de gootsteen of de wc spoelt, komt in het riool terecht. Vaak is het riool daar ook voor bedoeld, maar in sommige gevallen niet.

Help mee ons water schoon te houden
Dingen die niet voor het riool geschikt zijn, toch door de wc spoelen, is schadelijker dan je denkt. Zo stolt (frituur)vet en hopen schoonmaakdoekjes zich op. Dit leidt tot verstoppingen bij je thuis die vaak alleen door een ontstoppingsbedrijf kunnen worden verholpen. Ook in het riool zelf en bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie kunnen problemen ontstaan, zoals vastgelopen pompen en verstopte roosters. En dat leidt tot meer kosten en schade aan het milieu.

Wat kan wel en niet in het riool?
Eigenlijk is het heel simpel: urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater mogen het riool in. 'Vochtig toiletpapier' is steviger dan gewoon toiletpapier, het breekt niet af en kan tot verstoppingen leiden. Gooi dat dus  niet in het toilet, maar bij het vaste afval. Alle andere soorten (vochtige) doekjes (zoals schoonmaakdoekjes, snoetenpoetsers, babybillendoekjes) horen sowieso in de vuilnisbak.

Meer weten? Kijk op www.nietinhetriool.nl of www.riool.info voor handige tips.

riool
riool

10. Geluidsscherm

Onze civiele aannemer is momenteel volop bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor realisatie van het geluidsscherm. In het tweede kwartaal van 2020 worden de werkzaamheden gestart. Naar verwachting zal het geluidsscherm eind 2020 gereed zijn.

11. Bloemenzaad

 

Op dit moment wordt uitgezocht welke zaadmix het meest geschikt is voor Hoef en Haag. Dit kan een mix zijn voor 1 jarige of terugkerende bloemen. Afhankelijk van de uitkomst beslist het Dorpscomité samen met Hoef en Haag CV waar het bloemenzaad gezaaid wordt. Zodra er meer informatie beschikbaar is zal het Dorpscomité dit op haar website plaatsen.

Bloemenzaad

12. Onderhoud groen

Wanneer het openbaar gebied is overgedragen aan de Gemeente Vijfheerenlanden zijn zij ook verantwoordelijk voor het onderhouden van het betreffende gebied. Het Dorpshart (zie 1ABCDE rood in de kaart die wordt getoond bij onderwerp Voortgang Hoef en Haag) en Het Lint (zie 1BC + 17 woningen huur groen in de kaart die wordt getoond bij onderwerp Voortgang Hoef en Haag) zijn ondertussen in onderhoud bij de gemeente.

13. Basisschool

Op 2 december organiseert de gemeente een inloopavond om inwoners van
Hoef & Haag bij te praten over de route naar de tijdelijke school in Hagestein. De uitnodiging volgt via de gebruikelijke kanalen. Tijdens die avond wil men de bewoners ook op de hoogte stellen van het schetsontwerp van de school op De Brink en de voorlopige planning. Meer weten

14. Supermarkt

We verwachten dat de bouw van Het Brinkhuis met daarin o.a. de supermarkt en bovengelegen appartementen in het derde kwartaal van 2020 start. De prognose van de oplevering is eind 2021.

15. Recycle restmateriaal of breng het weg

Ben je lekker aan het klussen in je nieuwe huis of tuin en heb je tegels, pallets of iets anders over? Maak er wat moois van! Denk bijvoorbeeld aan een leuke loungebank van pallets voor in de tuin. Laat je creativiteit de vrije loop! Maar opruimen kan natuurlijk ook. Zo houden we Hoef en Haag netjes en veilig. Weten waar je je afval kwijt kan? Lees het hier.

Wees er van bewust dat het achterlaten van (huis)vuil in de top tien van milieudelicten staat en dat de politie hier op kan handhaven. Lees hier meer.

image alt

16. Ontmoetingsplaats aan de Meander

De voorbereidingen voor het paviljoen/een ontmoetingsplaats en een vlonder aan de Meander in
Het Dorpshart zijn inmiddels opgestart. Een schets van het ontwerp zie je hiernaast.

17. Speelplekken

In het deelplan Hagenborgh (82 woningen) en Het Dorpshart fase 2a en 2b zijn de twee speellocaties uitgewerkt. Het Dorpscomité heeft mee gedacht over de invulling. In onderstaand overzicht worden de verschillende nieuwe speellocaties weergegeven. Inmiddels zijn de voorstellen ook goedgekeurd door de Gemeente en de Stedenbouwkundige. De speellocaties aan De Boomgaard (nummer 6) en in Het Hof (nummer 3) zijn aangelegd. De locaties met Achter de Wal (nummer 1), Het Bloesemerf (nummer 4) en Het Bosje (nummer 5) worden in het voorjaar van 2020 gerealiseerd. De directe omwonenden worden van tevoren hierover geïnformeerd.

speelplekken

18. Voortgang Hoef en Haag

Onderstaand een prognose van de werkzaamheden voor het komende kwartaal. Verkoop van woningen, vergunningprocedures en capaciteit van aannemers en nutsbedrijven hebben altijd invloed op een planning, de werkelijkheid kan dus iets afwijken.

De volgende werkzaamheden staan voor de komende tijd op de planning:

 • De bouw van 56 woningen Het Lint fase 2a is inmiddels gestart
 • De bouw van 32 woningen Hoevesteijn in Het Lint is in volle gang. Onlangs zijn de eerste woningen opgeleverd (zie kaart 1D groen)
 • De 82 woningen Hagenborgh in Het Lint zijn opgeleverd en het openbaar gebied is aangelegd (zie kaart 1E groen)
 • De voorbereidingen voor het bouwrijp maken van Het Lint 3DEF loopt. In het eerste kwartaal van 2020 starten de werkzaamheden. (zie kaart 3DEF groen)
 • Het uitgraven van het tweede deel van de Meander is gereed. Het aanleggen van het groen vindt plaats in het plantseizoen 2019/2020
 • Het Dorpshart fase 2b is in aanbouw. Naar verwachting worden de eerste woningen in het vierde kwartaal van 2019 opgeleverd (zie kaart 2C rood)
 • De bouw van Het Dorpshart fase 3a is in juli gestart (zie kaart 3A rood).
 • De start bouw van 22 huurappartementen in Het Dorpshart fase 2 staat gepland voor het vierde kwartaal van 2019 (zie kaart 2D paars)
 • Het bouwrijp maken van De Erven fase 1 is gestart (zie kaart 3B blauw)
 • Ontgraven van de Meander tussen het Dorpshart 3a en Hoevesteijn wordt het 1e kwartaal 2020 uitgevoerd.
voortgang bouw

19. Update realisatie bruggen

De Haagbrug (autobrug) en de Hoefbrug (fietsbrug) zijn beiden in gebruik genomen. Bij de Hoefbrug worden voor het einde van het jaar 2 paaltjes geplaatst om te voorkomen dat auto’s over deze brug rijden

20. Kademuur tussen Het Dorpshart fase 3a en De Erven fase 1

In december start de realisatie van de kademuur aan de Dorpshart zijde van de gracht die beide wijken van elkaar scheidt. Deze kademuur bestaat uit een stalen damwand welke bekleed wordt met metselwerk.

21. Gronddepot

Ten behoeve van de bouwwerkzaamheden aan Het Dorpshart fase 3a is een tijdelijk gronddepot ter plaatse van de nog uit te graven Meander ingericht. Hier wordt de uitgegraven grond tijdelijk opgeslagen. Naar verwachting wordt dit depot begin 2020 verwijderd.

22. Tijdelijke afsluiting Het Dorpshart

Tussen de Lekstraat en de inrit bouwterrein BAM wordt in het tweede kwartaal van 2020 een riool gelegd. Als gevolg hiervan wordt de asfaltweg er uitgehaald. Het verkeer wordt tijdens deze werkzaamheden omgeleid. Meer informatie volgt zo snel mogelijk.

23. Werkzaamheden Nuts

Ten behoeve van nutsvoorzieningen in de nieuw te bouwen fases worden er kabels en leidingen uit de bestaande trafo’s gehaald. Als gevolg hiervan worden er opbreekwerkzaamheden in de reeds aanwezige betrating uitgevoerd. Dit brengt helaas enige overlast met zich mee. De nutsbedrijven brengen je hier van tevoren van op de hoogte.

24. Vervuiling wegen

Het Hoevesteinse Lint wordt gebruikt als aanvoerweg naar de verschillende bouwlocaties. Hierdoor rijdt er veel bouwverkeer over die weg. Waar wordt gebouwd, wordt vuil gecreeërd. We zorgen ervoor dat er wordt gesproeid en geveegd. Helemaal vuil vrij wordt het helaas niet. Wonen in een nieuw dorp brengt overlast met zich mee. Wij zijn ons daarvan bewust en doen onze uiterste best dit zoveel mogelijk te beperken.

De route voor bouwverkeer van en naar Het Dorpshart fase 3a en De Erven fase 1 en 2 loopt via het Hoevesteinse Lint. Aan het eind van het Hoevesteinse Lint gaat deze over op een nieuw aangelegde (puin) bouwweg richting De Erven. Tussen de bouwweg en de woningen in Hoevesteijn is een gaashekwerk geplaatst met daarop netten, om zoveel mogelijk overlast als stof en zicht op voertuigen, te beperken.

25. Afscheiding van je erfgrens

Diverse erfgrenzen van woningen zijn afgezet door middel van hedera of een beukenhaag. We doen dit om de wijk extra groene kwaliteit te geven en deze kwaliteit de komende jaren overeind te houden. Om die reden is het in stand houden van deze hagen en erfafscheidingen opgenomen in de leveringsakte van jouw woning. Het verwijderen van deze erfafscheidingen is dus niet toegestaan. We constateren dat er op diverse plekken toch schuttingen zijn geplaatst en de haag is verwijderd. De Gemeente Vijfheerenlanden zal handhaven en de boeteclausule indien nodig inroepen.

26. Glascontainer en ondergrondse containers

Er is een tijdelijke glascontainer geplaatst aan het Hoevesteinse Lint, direct naast de grijze bouwkeet. Zodra de definitieve plekken voor de glascontainers bekend zijn, word je geïnformeerd.

Rondom en ten behoeve van de appartementen op de Brink worden ondergrondse containers geplaatst. Deze worden met de inrichting van de Brink meegenomen.

27. Een veilig Hoef en Haag

Een veilig Hoef en Haag doen we samen. Door met elkaar afspraken te maken over parkeren, bouwverkeer en rijsnelheid wordt de verkeersveiligheid bevorderd. Concreet betekent dit dat er altijd 1 volledige rijstrook vrij dient te blijven en er op de rijbaan niet geparkeerd wordt. De maximum snelheid in de wijk is 30 km.

28. Hondenuitlaatplaats

De hondenspeelplaats (bij de kruising 1e Graaf van Hollanddijk en Willem van Noortstraat) is iets naar onderen verplaatst richting het Hoevesteinse Lint. Doordat de BAM daar haar keten heeft geplaatst en het aanleggen van een tijdelijke afwatering ten behoeve van de 32 woningen Hoevesteijn is de hondenuitlaatplaats kleiner geworden dan gewenst. Deze situatie is tijdelijk en rond de zomervakantie van 2020 wordt de hondenuitlaatplaats definitief ingericht.

29. Kinderdagverblijf

Voor meer informatie verwijzen wij je naar www.kinderopvangvianen.nl.

30. Een groene tuin

Een groene tuin heeft vele voordelen ten opzichte van een versteende tuin. Natuurlijk zit het voordeel alleen al in de beleving van de tuin. Een groene oase brengt tenslotte rust en ruimte. Maar met een groene tuin help je ook mee met het vergroten van de biodiversiteit binnen de gemeente. In een groene tuin leven namelijk veel meer bijen, vlinders en vogels. Die kunnen weer helpen om plagen te bestrijden van bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Door biodiversiteit te stimuleren zullen er minder plagen van 1 soort ontstaan om dat de natuur van evenwicht houdt.

Verder worden wateroverlast en/of verdroging tegen gegaan doordat het water de bodem in kan en zo de grondwaterstand aanvult.

Het onderhoud van een groene tuin hoeft niet meer tijd te kosten dan het onderhoud van een versteende tuin. Veel hoveniers/tuincentra’s kunnen je daar goed in adviseren. 

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Er liggen flyers voor je klaar in de Woonwinkel.

Groene Tuin

31. Contact

Voor een melding bij een aannemer doe je er goed aan direct naar de uitvoerder te gaan in de bouwkeet. Bespreek je vraag en probeer het gelijk op te lossen. Ervaar je hinder in het openbare gebied? Loop direct naar de werklui en/of directievoerder en bespreek hoe het ook anders kan. Men is zich er niet altijd bewust dat ze overlast veroorzaken en soms duurt de hinder maar even. Men doet het vaak niet met opzet. Geheel hindervrij zal het door de bouw de komende jaren niet worden, dat is zeker. Door een respectvolle dialoog en rekening met elkaar te houden kunnen we de beleving van hinder al enorm verminderen. En heb je een bruikbare tip, deel die. Met elkaar houden we Hoef en Haag leefbaar. En met goede tips kan iedereen zijn voordeel doen. Wij maken een onderscheid in meldingen die geheel Hoef en Haag aangaan of alleen de bouw van jouw woning. Meldingen over de ontwikkeling van Hoef en Haag, bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid of over communicatie ontvangen wij graag per mail op [email protected]. Stuur bij jouw melding bij voorkeur een foto, schets of video van een situatie. Wij informeren je dan zo snel mogelijk over de vervolgstappen en/of mogelijke oplossingen. Zorg er wel voor dat jouw contactgegevens in de mail staan.

32. Bus door het dorp

De gemeente heeft ons laten weten dat de bus binnenkort als pilot via de Hagesteinsestraat en het Hoevesteinse Lint door Hoef en Haag rijdt.

33. Kerst in Hoef en Haag

Kerstmis is natuurlijk niet compleet zonder een kerstboom in het dorp. Vanaf de tweede week van december staat er een grote kerstboom op het pleintje voor De Keuken van Hoef en Haag. Daarnaast zullen de lampjes in de oude eik in Het Lint weer branden.

kerst

34. Wintersluiting Woonwinkel

In de vakantieperiode is de Woonwinkel op zaterdag 28 december en 4 januari gesloten. De makelaars helpen in deze periode graag om eventuele vragen te beantwoorden. Zij zijn van maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur behalve op de Kerstdagen en Nieuwjaarsdag.

Neem contact op met 1 van de makelaars.

35. Mailbox

Het is straks vakantietijd en ook wij gaan er even tussenuit. De mailbox [email protected] wordt van 19 december tot en met 5 januari niet gelezen. Het is nog een beetje vroeg maar wij wensen je alvast hele fijne feestdagen!

feestdagen
  Homepage Hoef en Haag
  Algemeen nieuws over Hoef en Haag