Hoef en Haag | blog

Blog: woonopties van je huis: keuzes ......

19 juni '18

De handtekeningen zijn gezet bij de makelaar. Nu is het tijd om ons te verdiepen in alle woonopties die er zijn rond ons nieuwe huis. Leuk, maar ook lastig als je hier voor het eerst mee te maken krijgt! Het kwam daarom goed uit dat BAM Wonen een informatieavond hield.

Willen we een uitbouw?

Want wat staat ons eigenlijk te wachten voor en tijdens de bouw? Om nog maar niet te spreken over alle beslissingen die we moeten nemen. Willen we een uitbouw? Zijn we tevreden over de indeling van de kamers? Wat voor keuken en badkamer kiezen we? Willen we vloerverwarming? Gasloos wonen? Extra lichtpunten of stopcontacten? Allemaal woonopties waar we de komende tijd over moeten nadenken, terwijl we alleen nog maar een huis op papier hebben. Da’s best lastig voor iemand zonder ruimtelijk inzicht (zoals ik).

Woonopties

De uitnodiging voor de informatieavond komt dan ook als geroepen. ‘Voor u als (toekomstige) koper zijn er veel beslissingen te nemen over de verschillende woonopties in uw nieuwe woning. Dit is geen alledaagse bezigheid en wij helpen u daar graag bij.’ Fijn zo! Op 28 maart is het zover. Mijn man kan er helaas niet bij zijn, dus rijd ik alleen naar het BAM-kantoor, dat gevestigd is in Bunnik. Iedereen krijgt een badge met zijn eigen bouwnummer erop, zodat toekomstige buren elkaar aan kunnen spreken. Ik vind die van ons niet, maar het is wel leuk om even met mensen uit m’n nieuwe buurtje te praten. Vervolgens zijn er drie presentaties.

Bouwproces

Als eerste komt Erik Hermse, projectmanager bij BAM Wonen, aan het woord. Hij vertelt over het bouwproces, de methodiek en planning. Aan de hand van allerlei dia’s laat hij zien hoe eerst de grond bouwrijp wordt gemaakt en daarna de huizen stap voor stap opgebouwd worden. Het is een technisch verhaal, maar ook voor leken zoals ik is het goed te volgen en leuk om te zien. Hij vertelt ons ook dat de BAM af en toe bijeenkomsten op de bouwplaats houdt, zodat toekomstige bewoners de vorderingen met eigen ogen kunnen zien en vragen kunnen stellen.

Duurzaamheid

De tweede presentatie is van Arjen van der Meer, projectmanager van BAM Energie Systems. Hij geeft antwoord op de vraag: hoe duurzaam is je nieuwe woning? Hij legt uit waarom de huizen in Hoef en Haag zo energiezuinig zijn. Dat komt vooral doordat ze zo goed geïsoleerd zijn en allemaal voorzien zijn van zonnepanelen. Hij vertelt ook welke opties er zijn om je woning nóg energiezuiniger te maken – bijvoorbeeld door extra zonnepanelen aan te schaffen, gasloos te gaan wonen of je huis zelfs om te toveren tot 0-op-de-meter-woning. Erg interessant; ik kom hier in een later blog nog op terug.

Woonadvies

Als laatste komen Sonja Kamp (foto) en Marcel Eenennaam aan het woord. Zij zijn woonadviseurs van BAM Wonen en vertellen over het woonadviestraject voor en tijdens de bouw van de woningen. Dit heeft alles te maken met het interieur van je huis: van keuken en badkamer tot stopcontacten en lichtpunten en van uitbouw tot dakkapel. Alle extra opties – ‘meerwerk’, noemen ze dat – kosten geld, dus dat is absoluut belangrijk om rekening mee te houden als je je financiën moet gaan regelen. Alle kopers krijgen een woonadviseur toegewezen, die hen begeleidt bij het maken van de keuzes.

Hoef en Haag | blog

Met mijn hoofd vol informatie en ideeën rijd ik naar huis. Nu wordt het tijd om knopen door te hakken. Daarover binnenkort meer in mijn blog over meerwerk.

Rebekka van Rij vlogt en blogt over Hoef en Haag. Rebekka is een koopster van een nieuwbouwwoning in Het Dorpshart. Wil je meer van Rebekka lezen bezoek dan haar website en facebookpagina.

Ik ga naar Hoef en Haag Eerste blog
Meerwerk; wat is dat en hoe werkt? Volgende blog