Hoef en Haag | blog Paardenmarkt

Erwtensoep en oliebollen: ben jij al klaar voor de Paardenmarkt in Vianen?

8 oktober '18

Komende woensdag staat Vianen weer hélemaal op z’n kop: dan is het tijd voor de jaarlijkse Paardenmarkt. Woon je in Hoef en Haag of ga je er binnenkort wonen? Lees dan snel mijn spoedcursus ‘Hoe vier ik de Paardenmarkt?’, zodat je je deze week goed voorbereid in het lokale feestgedruis kan storten.

De Paardenmarkt is een echt Viaanse aangelegenheid waar héél veel mensen uit de directe omgeving op afkomen. Dus als (toekomstige) inwoner van Hoef en Haag ontkom je er haast niet aan om een kijkje te komen nemen op dit leuke feest. Ik vertel je graag, als rasechte Vianees, in het kort alle ins en outs.

 

Paarden en ringsteken

De Paardenmarkt vindt plaats op – geen grap – de woensdag voorafgaand aan de tweede donderdag van oktober. Het is een jaarlijkse markt die al sinds 1271 bestaat. Vroeger werd er vooral gehandeld in paarden op deze markt; nu worden de edele dieren nog steeds gekeurd door een jury. Die kent prijswinnaars in verschillende categorieën toe en kiest uiteindelijk de dagkampioen. Ook is er een paardenshow en zijn er ringsteekspelen en volksspelen, waarbij de deelnemers traditioneel gekleed zijn. Dit alles gebeurt op de Voorstraat. Hier is ook een grote warenmarkt waar je werkelijk van alles kunt kopen. Heel leuk om een kijkje te nemen!

Bekijk hier het programma van de Paardenmarkt.

Kinderen en kermis

Kinderen die in Vianen op school zitten, zijn vrij met de Paardenmarkt. Op dinsdagavond begint voor hen het feest met een lampionnenoptocht, die begint bij de Lijnbaan en eindigt op het kermisterrein. Die avond gaat de kermis dan ook open. Tot en met zaterdag kunnen kleine en grote liefhebbers naar hartenlust in de botsauto’s, schieten, zweven en suikerspinnen eten. Tijdens de markt is er op het Valkenplein een Kinderplein met allerlei leuke spellen en een kinderboerderij.

Oliebollen en erwtensoep

Zeg je Paardenmarkt, dan zeg je erwtensoep. In héél veel Viaanse keukens staat deze soep woensdagavond op tafel. Gezellig om met vrienden en familie deze dag af te sluiten! Veel mensen maken de soep zelf – wel even een klusje – maar er is ook prima eigengemaakte soep te koop bij de slager. Ook oliebollen horen er absoluut bij op deze dag – de Viaanse bakkers zijn al dágen aan het bakken. Het eten van paling overdag en druiven als toetje gebeurt ook op veel plekken. En niet te vergeten wordt er vanaf ’s ochtends al flink bier gedronken bij de kroegen op de Voorstraat. Niet zo mijn ding, maar de wankelende voorbijgangers op straat zijn ook vaste prik op de Paardenmarkt…

Al met al is de Paardenmarkt een gezellig feest met héél veel mensen, paarden, gezelligheid, muziek en lekker eten. Hopelijk heb ik je enthousiast gemaakt en kom je woensdag kijken in Vianen!

Woonwinkel geopend

De Woonwinkel is tijdens de Paardenmarkt geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Kom je langs?

Rebekka van Rij vlogt en blogt over Hoef en Haag. Rebekka is een koopster van een nieuwbouwwoning in Het Dorpshart. Wil je meer van Rebekka lezen bezoek dan haar website en facebookpagina.

Ik ga naar Hoef en Haag Eerste blog
Workshop 'Durf': inspiratie voor je interieur Volgende blog